Süt Deriyi Kalınlaştırır mı?

Süt Deriyi Kalınlaştırır mı?

''Süt deriyi kalınlaştırır mı?” sorusu özellikle son günlerde sporcular tarafından cevabı sıklıkla araştırılan bir sorudur. Süt, sporcuların genel sağlığı ve performansı için kalsiyum, protein gibi önemli olan pek çok besin maddesi içerir.  

Süt ve süt ürünleri deriyi kalınlaştırır mı?, sütün faydaları nelerdir?, sütün içeriğinde neler bulunur? sporcular ne zaman süt tüketmeli? gibi merak edilen soruların cevapları yazımızda. Keyifli okumalar!

Süt Nedir?

Süt, beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Bebeklerde dahil olmak üzere genç memeliler için mideye giren ve sindirilen ilk gıdadır. Ayrıca diyet yapanların ise en çok tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır. Sütün bileşenleri su, süt proteinleri, süt yağı, karbonhidrat yani laktoz, A, D, E ve C vitaminleri, B vitaminlerinden olan B1 ve B2 vitaminleri, laktaz, katalaz, peroksidaz, lipaz, fosfataz gibi enzimler ve kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşan kompleks bir sıvıdır. Cilt sağlığı açısından, süt ve süt ürünlerinin besleyici içeriği genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaptığı bilinmektedir. Peki, süt deriyi kalınlaştırır mı?

Sütün İçeriğinde Ne Bulunur?

İnsan, sağlıklı bir kas kütlesi için günlük olarak alması gereken besin oranları vardır. Bunlar %50 karbonhidrat, %35 protein ve %15 yağ oranı şeklindedir. Bu oranda tüketilen yiyecekler ve içecekler sağlıklı bir kas kütlesi için etkilidir.

1 litre süt ise 440 kalori, 48 gram karbonhidrat, 32 gram protein, 15 gram yağ, kalsiyum, lactoferrin, D vitamini ve yağda çözünen vitaminlerden meydana gelmektedir.

Protein: Süt kas onarımı ve kas kütlesi kazanımı için önemli olan yüksek kaliteli proteinler içerir. Sporcuların antrenman sonrası kaslarının toparlanmasına yardımcı olur.

Kalsiyum ve Vitamin D: Bu besin maddeleri kemik sağlığı için kritiktir. Güçlü kemikler, sporcularda sakatlık riskini azaltır.

Hidrasyon: Süt, su içeriği sayesinde sporcuların hidrasyon seviyelerini korumalarına destek olur.

Elektrolitler: Sütteki potasyum ve magnezyum gibi elektrolitler, sporcularda terleme yoluyla kaybedilen minerallerin yerine konmasına yardımcı olur.

Süt Ürünleri Deriyi Kalınlaştırır mı?

İçerdikleri besin değerleri açısından süt ve süt ürünleri insan gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocukluk döneminde önemli olduğu gibi yetişkin döneminde de tüketilmesi gereken önemli bir besin kaynağıdır. Ancak Yapılan araştırmalar sonucunda süt ve süt ürünlerinin deri tabakasını kalınlaştırdıklarına dair bir kanıt bulunamamıştır.


 Fakat kişi protein ihtiyacını karşılamak amacı ile beslenme düzenini çeşitlendirmeden gün içerisinde litrelerce yağlı süt tüketirse ya da süt ürünleri tüketirse alacağı yağ miktarından dolayı bir yağlanma söz konusu olmakta ve bu yağlanma sonucunda da deri kalınlaşabilmektedir. Bu nedenle her insanın besinlere karşı intoleransı farklı olduğu için beslenme şekli de bireysel olmalıdır.

Sütün Yararları Nelerdir?

Temel besin maddesi olan sütün sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Gelin beraber bu faydaların neler olduğunu inceleyelim:

  • Sütün içerisinde fazla miktarda mineral bulunmaktadır, özellikle içerisindeki kalsiyum minerali oldukça önemlidir. Kemik sağlığı için süt, dost bir besindir. Bu nedenle süt hem kemik hem de diş sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
  • Diş çürümelerini engellemekle birlikte hipertansiyon ve kolesterolü dengelemektedir.
  • Az yağlı süt tüketimi kişilerde yağ yakımını hızlandıran bir etkendir.
  • Süt, içerisindeki protein sayesinde dokularda gelişim sağlamaktadır.
  • Süt, kişiye enerji vermekle kalmaz ödem atılmasında da yardımcı olur.
  • Sıcak olarak tüketilen süt ise boğaz ağrısı olduğunda ağrıyı hafifleten bir etkiye sahiptir.
  • Hafızayı kuvvetlendirme de etkili ve saçların uzamasında önemli rol almaktadır.
  • Süt, D vitamini ihtiyacını karşılayarak kemik erimesinin de önüne geçmektedir.
  • Cildin yenilenmesini sağlamakta ve tırnakların kırılmasını engellemektedir.
  • Uyku düzeninin sağlanmasında süt oldukça önemlidir.
  • Özellikle de çocuklarda boy uzama sürecinde destekçidir.

Sporcular İçin Süt Ne Zaman Tüketilmelidir?

Egzersizden hemen önce tüketilirse: Egzersizden önce tüketilen süt ve süt ürünleri, karbonhidrat sağlayarak enerji ve sıvı ihtiyacını karşılar. 
 Süt ürünlerinin çoğu lif açısından fakirdir. Bu nedenle egzersiz öncesi süt ve süt ürünleri tüketilebilir.

Süt ve süt ürünlerinin düşük yağlı çeşitleri de mevcuttur. Ayrıca glisemik indeks problemi olanlar için de laktoz içermeyen süt ve süt ürünleri çeşitleri tüketilebilir. Özellikle egzersiz sırasında karbonhidrat tüketme olasılığı sınırlı olan kişiler ve hipoglisemi olan sporcular için düşük glisemik indeksli süt ürünleri daha kullanışlı olmaktadır. Sütlü ve sıvı öğün takviyeleri Egzersiz öncesinde katı gıdaları tolere edemeyen sporcular için tavsiye edilmektedir.

  • Egzersiz sırasında tüketilirse: Uzun süreli yapılan sporlarda ve egzersizlerde karbonhidrat ve sıvı almak yorgunluğu bi rnebze de olsa geciktirebilir. Ayrıca Egzersiz performansını arttırabilir. Karbonhidrat alımı ise kan şekerini dengeler ve en önemli enerji kaynağıdır.
  • Sporcular, özellikle sıcak ortamlarda sıvı kaybını en aza indirmeli ve sıvı kaybını vücut kitlesinin yüzde 2 sinin aşağısında tutmaları gerekmektedir. Karbonhidrat ve sıvı tüketimi önemli olmakla birlikte her sporcuya göre ayrı ayrı oluşturulmuş, bireyselleştirilmiş bir plan tasarlanmalı ve antrenman sırasında deneyimlenmelidir. Aromalı sütler ise sodyum ve karbonhidrat kaynağıdır. Spor yapanlar güç gerektiren spor dallarında süt bazlı ürünlerden yararlanabilirler.
  • Egzersizden sonra tüketilirse: Süt ve süt ürünleri özellikle spor sonrasında tüketilmeli ve bu konuda hassasiyet sağlanmalıdır. Bunun nedeni ise egzersizden sonra tüketilen süt ve süt ürünleri sıvı kaybı sırasında vücudun tekrar normal suyu kazanmasında etkilidir. Enerji alımını sağlamakta, kas dokusunun onarımını gerçekleştirerek adaptasyon sürecini kolaylaştırmaktadır.

Spor yapan bireyler tam yağlı süt ürünlerini içerdiği hayvanda yağ ve yüksek kaloriden dolayı pek tercih etmezler. Günlük alınması gereken kalori ortalama günlük almamız gereken kalorinin %25 ve %30luk kısmı yağdan gelmektedir. Bunun için tüketilen ceviz, zeytinyağı, avokado, balık gibi sağlıklı doymamış yağlar oldukça önem arz etmektedir. Bu yağlar arttırılmalı ve hayvansal yağlar azaltılmalıdır.

Alanında uzman olan ve pek çok başarı elde eden Baran Kalaycı’dan personal training desteği alarak kişisel antrenman ve beslenme planı oluşturabilir ve alacağınız verimi artırabilirsiniz. Bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçin!