Korse Nedir? Ne İşe Yarar?

Korse Nedir? Ne İşe Yarar?

Korse ne işe yarar sorusu cevabı merak edilen sorular arasında yer alıyor. Korse denilince aklımıza ilk olarak zayıf görünmek için kullanılan çeşidi gelse de hem medikal hem de estetik alanında kullanılan bir ekipmandır. Zayıf görünmek yani estetik amaçlı korselerin yanı sıra sağlık alanında da kullanılan korselerin pek çok çeşidi bulunur.

“Korse ne işe yarar?” sorusuna farklı amaçlara yönelik olarak üretilmiş olan korseler, vücudu dışardan saran ve biçimlendiren ekipmanlardır cevabını verebiliriz. Beli ince ve zarif gösteren korselerin yanı sıra bel fıtığı gibi ciddi boyutlu operasyonlar sonrasında, belin düzgün bir formda durmasını sağlayan ve iyileşme sürecine destek olan korse modelleri de mevcuttur. 

“Korse Nedir? Ne İşi Yarar?” başlıklı bu yazımızda korse kullanmanın faydalarına, korsenin ne işe yaradığına, korse çeşitlerine ve korse kullanmanın zararlarına değindik. Korse hakkında bilgileri sizler için derlediğimiz bu yazımızı okuyarak “korse ne işe yarar?” sorusuna cevap bulabilirsiniz. İyi okumalar ve sağlıklı günler diliyoruz. 

Korse Ne İşe Yarar? 

“Korse ne işe yarar?” sorusu sıklıkla merak ediliyor. Korsenin işlevi ise kullanım amacına göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak korsenin işlevine baktığımızda özellikle bel bölgesini sıkı bir şekilde sarmak, beli ince göstermek, bel fıtığı gibi ciddi boyutlu cerrahi operasyonlar sonrasında beli desteklemek ve iyileşme sürecine destek olma gibi pek çok işlevi bulunur.

Korse Kullanımın Faydaları Nelerdir?

  • Korse, belin daha ince görünmesini sağlar. 
  • Vücutta oluşmuş olan gevşeklik ve sarkmaları gizler. 
  • Zayıflamaya dolaylı yoldan destek olur. Direkt olarak zayıflatıcı etkisi olmayan korseler, mideye baskı yaptığı için tokluk hissi yaratır
  • Vücudun daha dik durmasını ve daha düzgün bir postüre sahip olmayı sağlayan korseler, doktor tavsiyesine uygun şekilde kullanıldığında kamburluğu da engelleyebilir. 
  • Vücuda etkileyici ve estetik bir görünüm kazandırır.
  • Sırt desteği ve postürü geliştirmeye yardımcı olur. 
  • Düzenli olarak korse kullanımı, bel ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Korse Çeşitleri Nelerdir? 

Farklı amaçlara yönelik geliştirilmiş olan pek çok korse modeli bulunur. “Korse ne işe yarar?” sorusunun cevabı kadar korse çeşitlerinin bilinmesi de önemlidir. Korse çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dik durma korsesi: Özellikle gençlerin yaşadığı dik durmaya yönelik problemine yönelik olarak; kifoz yani kamburluk problemi olan kişilerde kullanılan bir korse modelidir.
  • Sırt korsesi: Lumbosakral ya da torakolomber olarak da adlandırılan sırt korsesi, kişinin sırt ve bel bölgelerine takılır. Bu korse kişinin bel ve sırtının hareketlerini engellemek için geliştirilmiştir.
  • Bel korsesi: Bu korse modeli beli sarmak için kullanılır. Kimi zaman da kaburga ve leğen kemiklerine dayanan bel korsesi bu bölgelerdeki hareketi önlemek için kullanılır. Bel korseleri aynı zamanda cerrahi operasyonlar sonrasında da kullanılır.
  • Fıtık korsesi: Fıtık korsesi kısa süreli fıtık ağrılarını minimize etmek için kullanılır.  Uzun dönemde yalnızca ameliyat ile tedavi edilen fıtık problemi için bu korsenin giyilmesi önerilir. Korse fıtığın dışarıya çıkmasını önler.
  • Boyun korsesi: Boyun korsesi, boyunda meydana gelen tutulma ya da incinme durumlarında kullanılan korse çeşididir.
  • Çelik korse: Dik durma sorunu olan gençlerde kamburluğun önüne gelişmesi için kullanılan bir korse çeşididir
  • Skolyoz korsesi: Skolyoz korsesi, skolyozu olan kişilerin omurgalarındaki deformasyon tam olarak tedavi edilemediği dönemde, rahatsızlığın artmasını önlemek için dizayn edilen korse türüdür. Çoğunlukla içe giyilen fakat bazı durumlarda ise içe giyilen bu korse modeli kişiye özel olarak da üretilebilir.

Çelik Korse Nedir?

Korseye ilişkin olarak en çok cevabı araştırılan sorulardan biri de “ Çelik korse ne işe yarar?” sorusudur. Çelik korse, sıklıkla dik durma problemi yaşayan gençlerde; kifoz yani kamburluk problemi olan kişilerde kullanılan bir korse türüdür. Bu korse türü omuzları geriye doğru çeken bir yapıya sahiptir. Doktor tavsiyesi ile kullanılan bu korse çeşidi, kişinin postürünün düzeltilmesi noktasında oldukça etkilidir.

Omuzları geriye çekerek; dik durmaya yardımcı olan bu ekipman ilk kullanıldığı zamanlarda ağrıya neden olabilir. Korsenin takılma süresi doktor tarafından belirlenmeli ve bu süre içerisinde takılmalıdır.

Termal Korse Nedir?

“Korse ne işe yarar?” sorusunun cevabı kadar “termal korse nedir?” sorusunun cevabı da merak ediliyor. Zayıflatıcı korse olarak da bilinen termal korse, bel bölgesine giyilen ve bu bölgenin daha ince görünmesini sağlayan korse çeşididir.

Bel bölgesini sıkı sıkıya saran ve mide üzerinde de baskı yapan termal korse, dolaylı yoldan zayıflamaya da yardımcı olur. Mide üzerine yaptığı baskı ile tokluk hissi oluşmasına yardımcı olur. Gün boyu kullanıma uygun olarak tasarlanmış olan termal yani zayıflatıcı korseler, giysilerin altında kolaylıkla giyilebilir. Hareket alanını daraltmaz ve gün içindeki aktivitelere herhangi bir engel oluşturmaz.

Korse Kullanımın Zararları Nelerdir? 

Korse kullanmanın faydaları, korse türüne göre farklılık gösterir. “Korse ne işe yarar?” konusu ve korsenin faydaları kadar zararlarının da bilinmesi önemlidir. Korse çeşitlerini kullanırken bu zararların da bilinmesi önemlidir. Korsenin olası zararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun süreli  korse kullanımı ciltte mantar oluşumuna yol açabilir.
  • Korse kullanımı kan dolaşımını yavaşlatır.
  • Çok sıkı ve uzun süre korse kullanmak bağırsaklara zarar verebilir; kabızlığa neden olabilir.
  • Uzun süre korse kullanımı ciltte pişik problemine yol açabilir.
  • Korsenin mide üzerine fazla miktarda baskı yapması, nefes alma noktasında verimsizliklere yol açabilir.
  • Uygunsuz korse kullanımı, vücut görünümüne ve duruşa zarar verebilir. 

Korse kullanımında doktor yönlendirilmesi ve uygun korsenin kullanımı oldukça önemlidir. Bu süreçte korse kullanırken “korse ne işe yarar?” korse kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara hassasiyetle yaklaşılması 

Korse Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Hem medikal hem de estetik görünüm için sıklıkla tercih edilen korselerin seçiminin doğru yapılması önemlidir. Özellikle medikal ihtiyaçlarda doktor önerisi ile korse kullanılması oldukça önemlidir. Doktor tarafından verilen korsenin, belirtilen süre aralıklarında düzenli olarak kullanılması gerekir.

Korse seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi kuşkusuz ki beden ölçülerine ve yapısına uygun korse seçimi yapılmasıdır. Beden ölçülerine göre küçük gelen korse modellerinin tercih edilmesi, sıkı bir yapıya sahip olan korsenin daha da sıkı bir hale gelerek; konforsuz hatta vücuda zarar veren bir deneyim yaşanmasına neden olabilir. Büyük gelen korseler ise beklenen verimi gerekli olduğu şekilde sağlayamaz. 

Korse seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da korse kumaşının seçimidir. Sık şekilde dokunmamış olması gerekenden fazla esnek yapıya sahip olan, kalitesiz bir korse kısa zamanda deforme olur. Bunun yanı sıra vücudu istenen şekilde sarmaz ve toparlamaz. Ayrıca kalitesiz ve üretiminde kullanılan yoğun olarak naylon ip kullanılan korseler ciltte alerjen reaksiyonlara neden olabilir ve cilde hava aldırmayan dokusu ile cilde zarar verebilir.

Spor Yaparken Korse Kullanılmalı Mıdır? 

Farklı amaçlar ve ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilmiş olan pek çok korse modeli vardır. Korse hakkında araştırma yapan kişiler “korse ne işe yarar?” sorusu kadar “spor yaparken korse kullanılmalı mıdır?” sorusunun cevabını araştırıyor.

Korse vücudu sıkı sıkı saran yapıya sahip olan bir ekipmandır. Geniş hareket özgürlüğü gerektiren spor egzersizlerinde korse verimsiz bir deneyime neden olabilir. Doktor tavsiyesi ile spor sürecinde korse kullanılabilir. Bu noktada seçilen korse modeli ve korsenin kullanım süresi önemli bir belirleyici unsurdur. Yanlış beden korse tercihi yapmak vücutlarındaki kan dolaşımını yavaşlatır. Bu durumda metabolizma da yavaşlar. Dolayısı ile kilo verme hızını da yavaşlar. Bu süreçte korsede kullanılan kumaş türü de çok önemlidir. Sentetik kumaştan üretilmiş olan korseler, sporda uzun süre kullanımda mantar oluşumuna neden olabilir.

Medikal Korse Korse Modelleri

Medikal korseler, medikal kumaşlardan üretilmiş olan, Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerin, doktor onayı sonucunda üretilen bir medikal ürünlerdir. Sektörün başarılı ve güvenilir isimlerinden biri olan Medikal Korse, Neopren termal kumaştan üretilmiş medikal korse modelleri ile konforlu bir deneyim sağlar. 

Hava alabilen ve teri içine çeken neopren kumaştan üretilen medikal korse alerji ve mantar gibi cilt sorunlarına yol açmaz; insan sağlığı için herhangi bir risk oluşturmaz. Medikal Korse’nin sunduğu ürünlerin bir diğer özelliği de sırt kısmında bulunan plastik balenleridir. Bu plastik balenler, omurga sağlığı için oldukça etkili ve önemlidir. Büyük ölçüde omurgayı korur. Eğer kişinin bel fıtığı varsa medikal korse ile spor yapabilmesine olanak sağlar.

Sık Sorulan Sorular

Korse neye iyi gelir?

Korseler, hem medikal hem de estetik olarak kullanılan ürünlerdir. Belin daha ince görünmesi başta olmak üzere vücudun sıkılaşması ve postürün düzeltilmesi gibi pek çok yararı vardır.

Günde kaç saat korse takılmalı?

Korse takma süresi, kişinin durumuna ve ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Sürenin belirlenmesinde doktorların tavsiyelerine uyulması önemlidir.

Korse ne kadar zamanda inceltir?

Korsenin düzenli kullanımı ortalama olarak 1 ay içerisinde etkisini gözle görülür şekilde ortaya koyar.

Sonuç

Korse kelimesi akla ilk olarak zayıf görünmek için kullanılan ve inceltici etkisi olan termal yani zayıflatıcı korseleri getirse de, korse hem estetik görünüm için hem de medikal alanda sağlık için kullanılan bir üründür. İhtiyaçlara ve amaçlara yönelik farklı çeşitte korseler bulunur.  

Korse seçiminin beden ölçülerine uygun bir şekilde yapılması, verimlilik ve sağlık açısından çok önemlidir. Ayrıca seçilen korsenin kumaş türünün de doğru seçilmesi gerekir. Sentetik iplikten üretilen ve yeterince sıkı dokunmamış olan korseler, ciltte mantar, kızarıklık ya da alerji gibi istenmeyen durumlara yol açar. 

Fitness alanında büyük başarılara imza atmış olan, deneyimli ve geniş bir bilgi birikimine sahip olan Baran Kalaycı’dan güvenilir ve efektif personal training hizmet alarak; sahip olmak istediğiniz vücut görünüme kısa sürede kavuşabilirsiniz.

barankalyci.com üzerinden verdiğimiz personel training hizmetimiz ile sizin için özel olarak egzersiz rutini ve beslenme programı hazırlıyoruz. Sağlıklı bir şekilde beslenme ve egzersiz rutini oluşturarak, hedeflerinize en uygun ve güvenli şekilde ulaşmanıza destek oluyoruz. Hizmetlerimiz hakkında bilgi sahibi olmak ve randevu oluşturmak,bizim ile  iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.