Kan Grubuna Göre Beslenme
Kan grubuna göre beslenme, kilo vermek isteyen kişilerin uyguladıkları beslenme – diyet programlarından biridir. Bu diyet, kilo verme sürecinde yenilmesi uygun olan ve önerilen besinleri belirlemek için kan grubunuzu referans alır. Her kan grubuna uygun, özel olarak hazırlanmış bir beslenme programları mevcuttur.
Kan grubu diyeti, bireyin kan grubuna bağlı olarak şekillenmektedir. Bu diyet uygulamasına göre; kan grubu, hangi yiyeceklerin kişinin beslenme rutini ve vücudu için en iyi olduğunu; bunun yanı sıra hangi yiyeceklerin vücuda zarar olduğunu gösteren evrimsel bir işaret olduğu düşüncesi mevcut.
“Kan Grubuna Göre Beslenme Nasıl Yapılır?” başlıklı bu yazımızda kan grubuna göre beslenme, kan gruplarına uygun besinler, a kan grubuna göre beslenme listesi gibi konuları derledik. İyi okumalar!
Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir?
Kan grubuna göre beslenme diyet programı natüropat Peter J. D'Adamo tarafından ortaya konulmuş olan bir çalışmadır. D’adamo, bazı hastaları üzerinde yaptığı çalışmalarda aynı ilaç ve aynı diyeti verdiği hastalarının bazılarının hızla iyileştiklerini, bazılarının ise kötüleştiğini keşfetmişti. Bu beslenme prensibinde yenilen besin ve yemeğin kan grubuna göre kimyasal olarak tepki gösterdiği düşüncesi çevresinde şekillenmektedir. Kan grubuna uygun bir beslenme rutini uygulanırsa, vücudun yemeği daha verimli bir biçimde hazmedeceği düşünülmektedir.
Bazı besinlerin kan grubunda ağdalaşmalara neden olduğu biliniyor. Peter James beslenme çeşitliliğinin kan gruplarındaki etkileri olduğunu düşünerek kan gruplarına göre beslenme rutininin genel sağlık üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuş ve her kan grubuna serbest olan, yasak olan ve sınırlı tüketilmesi gerekli olan besinleri listelemiştir.
Kan grubu diyeti yapan kişilerin kısa zamanda kilo vereceği, daha fazla miktarda enerjisinin olacağı ve hastalık riskinden korunmanın kolaylaşacağı düşünülüyor.
Kan Grubu Diyeti
Dünyada yaygın olan 4 ana kan grubu mevcuttur. Bu kan grupları: 0 grubu, A grubu, B grubu ve AB grubudur. Her bir kan grubunun özel bir yapısı vardır. Bu özgün yapı, 1980’lerde Dr. James D’Adoma tarafından kan grubuna göre beslenme şeklinde bir beslenme programı olarak sistematikleştirilmiştir. Günümüzde de kan grubu diyeti olarak özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından alternatif bir sağlıklı beslenme rutini olarak uygulanmaktadır.
Bu sistematikleşmiş yöntemde her kan grubu için yararlı olan ve zararlı olan besinler araştırılmış ve besinler gruplandırılmıştır. Bir kan grubu için sağlıklı olan ve iyi gelen besin, diğer bir kan grubu için son derece sağlıksız ve sakıncalı olabilmektedir. Bütün kan gruplarındaki ortak nokta ise her kan grubu için vücut ağırlığının yüzde 3’ü kadar su içilmesi gerekmektedir.
Kan Gruplarına Göre Uygun Besinler
Kan grubu diyetinde beslenme listeleri kan gruplarına uygun olarak hazırlanmaktadır. 0 grubu etçil, A grubu otçul, B kan grubu sütçül ve AB grubu ise hepçil olarak sınıflandırılmaktadır.
0 Kan Grubuna Göre Beslenme
Kan grubu 0 olanlar yani etçil grupta olanların dana eti, sığır eti, kuzu eti gibi kırmızı et ürünleri tüketmesi sağlıklı ve önemlidir. 0 kan grubu olan kişilerin sindirim sistemleri kırmızı et tüketimi için oldukça uygundur. Bunun yanı sıra deniz ürünleri, zeytinyağı, fıstık ve keten tohumu gibi yağlardan da destek almaları gerekmektedir.
Ayrıca lahanagiller, koyu yeşil renkli ve yapraklı sebzeler; incir, kavun, kayısı, kiraz, üzüm ve karpuz gibi yaz mevsimi meyvelerinin tüketilmesi de tavsiye edilmektedir.
0 kan grubu beslenme düzeninde protein içeriği bakımından zengin olan, karbonhidrat içeriği bakımından ise fakir olan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.
Dolayısı ile salam, sucuk, sosis, hazır turşu, gazlı içecekler ve rafine edilmiş besinler ve yağlar, rafine şeker gibi işlenmiş gıdaların tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir. Buğday ve mısır gibi tahıl ürünleri ve süt ve süt ürünlerini de oldukça az miktarda tüketmeleri gerekmektedir.
A Kan Grubuna Göre Beslenme
A kan grubuna sahip olan kişiler otçullardır. Bu kan grubundaki kişilerin ağırlık vermesi gereken besin grupları ise sebze ve meyvelerdir. A kan grubuna sahip olan kişilerin daha zayıf yapıda bağışıklık sistemi olduğu için karalahana, havuç, fasulye, pazı, börülce, enginar, diğer yeşil yapraklı sebzeler; greyfurt, mandalina, erik, kayısı, vişne, kiraz, portakal ve muz gibi hem vitamin hem de mineral içeriği bakımından zengin olan meyveler tüketmelidirler. Bunun yanı sıra mantar, çavdar, mercimek, soğan ve pekmez de tüketilmesi önerilen besinler arasında yerini almaktadır.
A kan grubu beslenme rutininde yememesi ya da olabildiğince az tüketilmesi gerektiği düşünülen besinler; Kırmızı et, bazı balık türleri (hamsi, dil, mezgit gibi), bazı deniz ürünleri, tereyağı, mısır özü yağı, ayçiçeği yağı, kuru fasulye, nohut, bulgur, ketçap, mayonez, kavrulmuş kuru yemişler, patates, biber, domates, patlıcan gibi sebzeler ve tereyağı, dondurma gibi süt grubu ürünlerinin de tüketilmemesi önerilmektedir.
B Kan Grubuna Göre Beslenme
B kan grubuna sahip olanlar kişiler sütçül olarak sınıflandırılmaktadır. Bu kan grubundaki kişilere süt ve süt ürünlerini tüketmeleri, kırmızı et ve türevlerini besinleri yemeleri önerilmektedir.
Zeytinyağı, ceviz, kuru fasulye, yumurta ve lahanagiller de B kan grubuna sahip olan kişilerin en çok tüketmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Bu besinlerin yanı sıra bol miktarda sebze ve meyve tüketmeleri gerekmektedir.
B kan grubundan olan kişilerin özellikle patlıcan, lahana, patates, havuç gibi sebzeleri; karpuz, erik, ananas, muz gibi meyveleri ve yeşil çayı da kan grubuna göre beslenme rutininde bol miktarda tüketmeleri gerekmektedir.
B kan grubu beslenme düzeninde tavuk ve deniz ürünleri gibi beyaz et ürünleri, mercimek ve nohut gibi baklagiller, domates, domates salçası, mısır, kabak çekirdeği, ay çekirdeği susam ve kavrulmuş kuru yemişler B kan grubuna sahip olan kişilerin tüketmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
AB Kan Grubuna Göre Beslenme
AB kan grubu gizemli kan grubu olarak nitelendirilmektedir. Diğer kan gruplarının birleşimi olarak ortaya çıkan AB kan grubu, kan gruplarının pek çok karakteristik özelliğini taşımaktadır. Fakat bu kan grubunun belirgin bir sınıflandırması da yoktur. AB kan grubundaki kişilerin en fazla tüketmesi gereken besinler arasında levrek, lüfer, uskumru gibi balıklar ilk sıralarda yer almaktadır.
Fakat deniz ürünlerinin hepsinin tüketilmesi AB grubundaki kişilere önerilmemektedir. Bunun yanı sıra taze yumurta ve peynir başta olmak üzere pek çok işlemden geçirilmemiş olan süt ve süt ürünleri, lahanagiller ailesinde yer alan sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, ceviz yağı ve zeytinyağı gibi yağlar, mercimek, sarımsak, soğan, karabuğday gibi besinlerin tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Fakat kırmızı et ve ürünleri, tavuk eti, börülce, avokado, muz, nar, Antep fıstığı, katı yağlar, dondurma, domates salçası, kuru fasulye gibi besinlerin de AB grubu tarafından tüketilmemesi önerilmektedir.
Sonuç
Kan grubuna göre beslenme, kişinin kan grubuna bağlı olarak şekillenen beslenme düzenidir. Bu beslenme uygulamasına göre; kan grubuna göre yenilmesi önerilen ve önerilmeyen besinler listelenmektedir. 0 kan grubu etçil, A grubu otçul, B grubu sütçül ve AB grubu hepçil olarak nitelendirilmektedir. Kan grubuna göre beslenme rutini hem kilo verme sürecinde hem de vücudun güçlenmesinde ve sağlığında oldukça etkili olarak nitelendirilmektedir.
barankalayci.com’u ziyaret ederek sağlıklı beslenme ve diyet sürecine ilişkin size özel hazırlanmış olan beslenme programı ile hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Online PT hizmetlerimiz hakkında bilgi sahibi olmak ve randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.