Anaerobik Egzersizlerin Faydaları Nelerdir?
Anaerobik egzersizler ile kişilerin enerjileri artar ve daha mutlu hissederler. Bu faydalardan yararlanmak isteyen bir kişinin bu egzersizleri hayatının bir parçası olarak görmesi ve sürekli olarak yapması gerekir. Kısa süreli yapılan egzersizlerde bu faydaların ortaya çıkması beklenemez.
Anaerobik egzersizlerin faydası oldukça fazladır. Bu faydalar aşağıdaki gibidir:
- Kemik gücünün artmasına katkı sağlar.
- Sağlıklı kilo sınırını korur.
- Duruşun düzeltilmesini sağlar.
- Vücut kas kütlesini artırır. Aynı zamanda vücudun güçlü olması sağlanır.
- Metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
- Laktik asidin idare edilmesi yeteneği artar.
- Hastalık risklerini en aza indirir.
- Psikolojik olarak kişinin daha iyi hissetmesini sağlar.
- Dayanıklılığın artmasına katkı sağlar.
Anaerobik Egzersiz Nedir?
Anaerobik, Türkçe anlamı 'oksijensiz' olan İngilizce kökenli bir kelimedir. Bu egzersiz türünde amaç; egzersiz sırasında solunumdan enerji alarak vücudun oksijen ile bağını kopararak gelişimi sağlamaktır. Bu tür egzersizlerde oldukça kısa sürelerde en fazla oksijen birikimi ortaya çıkar. Bu egzersiz türü; oksijenin kanla birlikte kullanılarak yağ yakmasını amaçlar. Anaerobik egzersiz esnasında oksijen kullanımı olmadığı için bu tür egzersizlerin kısa süreli yapılması gerekir. Kısacası bu tür egzersizler yoğunluğu oldukça fazla olan egzersizler olarak bilinir
Anaerobik egzersiz örnekleri aşağıdaki gibidir:
- Basketbol
- Ağırlık kaldırma
- Sprint
- İtme-çekme
- Sürat koşusu
- Tenis
- Halter
Anaerobik egzersizlerde amaç, kısa sürelerde maksimum verimi almaktır. Bu nedenle bu egzersiz türlerine giren herhangi bir egzersizin süresi maksimum 3 dakika tutulmalı. Daha fazlası vücuda zararlar verebilir. Anaerobik egzersizler kişinin vücut durumuna göre karar verilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle bu egzersizlere başlamadan önce profesyonel bir destek almak kişinin sağlığı açısından daha doğru olacak bir davranıştır.
Anaerobik Egzersiz Nasıl Yapılır?
Anaerobik egzersiz nasıl yapılır? Sorusu bu türde antrenmana başlayacak olan kişiler tarafından merak edilir. Bu konuda bir bilirkişiden destek almak hem egzersizin daha doğru yapılmasını hem de kişinin daha sağlıklı olmasını kolaylaştırır. Oldukça yoğun olan bu egzersiz türüne başlamak için bir spor geçmişinin olmasında fayda olacaktır. Eğer kişinin hiçbir spor geçmişi yoksa direkt olarak anaerobik egzersizlere başlaması doğru olmaz. Bu tür egzersizler zorlayıcı olduğu için tecrübesi olmayan kişilerin sakatlanması söz konusu olabilir. İlk önce aerobik egzersiz ile başlanarak daha sonra anaerobik egzersiz türüne geçmek kişiler açısından daha sağlıklı kabul edilir. Ayrıca anaerobik egzersizi yapmak isteyen bir kişinin bu egzersizleri haftada 2 ya da 3 gün yapması ve mutlaka dinlenme arası vermesi gerekir.
Anaerobik egzersizler kişilerin nabzını oldukça fazla yükselten egzersiz türleri arasında yer alır. Sürat antrenmanları, HIIT antrenmanı ya da metabolik kondisyon antrenmanları anaerobik sınırını geçmek için yapılan antrenman türleri arasında yer alır. Hızlı ve oldukça zor olan bu antrenman türlerinden herhangi birinin yapılmasından sonra kaslarda ağrı olması normal karşılanır.
Aerobik egzersizlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Tırmanma
- Uzun mesafeli koşular
- İp atlama
- Yürüyüş
- Kürek çekme
- Yüzme
- Bisiklet sürme
- Merdiven çıkmak
Aerobik Egzersizin Faydaları Nelerdir?
Anaerobik egzersizlerin tam tersi olan aerobik egzersizlerin de faydaları oldukça fazladır. Aerobik egzersizlerin faydaları aşağıdaki gibidir:
- Oksijen varlığı olduğu için kalp ve damar sağlığını korur.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Diyabet olma riskini azaltır.
- Yorgunluk hissini minimuma indirir.
- Bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
- Düzenli yapıldığı taktirde anksiyete ve depresyonu azaltır.
- Kalp krizi riskini minimuma indirerek atış hızını dengeler.
- Kırmızı kan hücrelerini artırır.
Anaerobik Egzersiz ile Aerobik Egzersiz Arasındaki Fark Nedir?
Aerobik ve anaerobik egzersizler birbirlerinin tam zıttı egzersiz türleridir. Aerobik egzersizde oksijen sürekli olarak kullanılarak enerji elde edilirken anaerobik egzersizde oksijen kullanmadan egzersiz tamamlanır. Aerobik egzersizler kişiden kişiye göre değişse de uzun süreli olarak yapılabilirken anaerobik egzersizler maksimum 3 dakika olarak yapılır. Ayrıca aerobik egzersizi hızlı bir şekilde yapmaya gerek yokken, anaerobik egzersizin hızlı ve ağır şekilde yapılması gerekir. Anaerobik egzersiz için kişilerin bir altyapısının bulunması gerekir. Hatta ilk olarak aerobik egzersizle başlanarak daha sonra anaerobik egzersize geçilmesi gerekir
Kişilerin hangi egzersize ihtiyacı olduğu uzman kişiler tarafından karar verilir. Kişi kendi kafasına göre bir egzersiz programı seçerse sakatlık ya da sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Böyle bir durumun yaşanmaması adına bir uzmandan yardım almakta fayda olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
İp atlama aerobik mi anaerobik mi?
İp atlama egzersizi aerobik bir egzersiz türüdür.
Anaerobik kaç dakika?
Anaerobik egzersiz yoğun ve hızlı bir egzersiz türü olduğu için maksimum 3 dakika yapılmalı. Ardından mutlaka dinlenme molası verilmelidir.
Anaerobik egzersiz ne işe yarar?
Anaerobik egzersizler kişilerin kısa sürelerde maksimum verimi alması için kullanılan bir egzersiz türüdür. Kısa bir sürede kas geliştirmek için kullanılır.
Sonuç
Anaerobik egzersiz uzman eşliğinde yapılabilecek oldukça zor bir egzersiz türüdür. Bu tür egzersizler için barankalayci.com adresi ziyaret edilerek aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık paketler tercih edilebilir. Burada önemli olan nokta; egzersiz türü ne olursa olsun uzun süreli yapılması gerekir. Aksi halde bir sonuç alınabilmesi mümkün olmaz. Bir hoca ile çalışmak kişilerde sorumluluk duygusu oluşturacağı için profesyonel destek almak son derece mantıklı olur.
Aerobik ve anaerobik egzersiz türleri birbirinden tamamen farklı amaçlarla ortaya çıkmış egzersiz türleridir. Kişi kendi istek ve ihtiyacına göre bir hoca ile bu egzersiz türlerinden birisine başlayabilir. Her iki egzersiz türünün de amacı birbirinden farklı olduğu için hangisinin yapılması gerektiğine bir uzmanın karar vermesi gerekir. Online personal trainer desteği almak için barankalayci.com’u ziyaret edebilirsiniz.