Aç Karnına Spor Daha Mı Hızlı Kilo Verdirir?

Aç Karnına Spor Daha Mı Hızlı Kilo Verdirir?

Hızlı kilo verme sürecinde düzenli egzersizler yapmak ve dengeli, doğru beslenme rutini uygulamak başarılı sonuçlar elde etmek için oldukça önemlidir. Fitness vb. gibi spor dalları ile ilgilenen kişiler “Spor aç mı yapılmalı tok mu?”, “Aç karnına spor daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur mu?”, “Açken spor yapmak yağları yakar mı?” gibi soruların cevaplarını araştırıyor.

Aç karnına spor yapmak oruçlu kardiyo olarak da adlandırılmaktadır. Aç bir karın ile spor yaparken vücudun ihtiyaç duyduğu enerji için vücutta depolanmış olan karbonhidrat ve yağları kullanarak yağ kaybına yol açtığı bilinmektedir.

2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya göre açken spor yapan kişilerde daha fazla yağ yakımı ve 24 saatlik süreçte daha az kalori alımı gözlemlenmiştir. “Aç Karnına Spor Daha Mı Hızlı Kilo Verdirir?” başlıklı bu yazımızda aç karnına spor yapmanın kilo verme ve yağ yakımı sürecindeki etkilerimi ele aldık. İyi okumalar!

Aç Karnına Spor Yapmak Güvenli Mi?

Hızlı kilo verme konusunda aç karna spor yapılmasının hem etkili olduğu hem de yeteri kadar etkili bir yöntem olmadığı konusunda kanılar mevcuttur. Aç karnına egzersiz yapıldığında, vücut değerli enerji kaynaklarınızı, vücudunuzda depolanan protein, karbonhidratları ve yağları yakar. Bu durumda daha az direnç ve dayanıklılık durumu ile karşı karşıya kalınması olasıdır

Aç iken kan seviyesinde düşüş meydana gelir. Düşük kan şekeri seviyesi ise baş dönmesi, titreme, mide bulantısı halsizlik gibi olumsuz durumlara yol açar. Ayrıca vücut açken spor yapıldığında yağ ve protein depolarını kullanmaya başlayacağı için vücut normalden daha fazla yağ depolamaya başlar. Bu durumda ise vücudun yağ oranında artış gözlemlenir.

Açlık Kas Yıkımını Arttırır Mı?

Açlık Kas Yıkımını Artırır Mı?

Aç karnına egzersiz yapmak, diğer adı ile oruçlu kardiyo;  vücudun yağ deposu ile birlikte proteini yakıt olarak kullanmasına yol açar. Kasların yapı taşı olan ve egzersiz sonrasında kasları onarmak, güçlendirmek için ihtiyaç duyulan proteinin vücutta daha az kalmasına sebep olur. Sonuç olarak hızlı kilo verme sürecinde kas kütlesinde kayba neden olur.

Hızlı kilo verme sürecinde aç karnına spor yapıldığında insülin seviyesinde meydana gelen düşme ile kaslarda depolanan şekeri elde etmek için kasları parçalar. Fakat kaslarda bulunan glikojen, kasları parçalanmaktan korumak için parçalanır.

Vücuttaki glikojen depoları hızlı kilo verme sürecinde kısa sürede tükendiği için ihtiyaç duyulan enerji için vücuttaki kas dokuları kullanılır. Sonuç olarak hem kilo hem de kas kaybı gözlemlenir.

Aç Karnına Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hızlı kilo verme ya da başka bir hedef doğrultusunda aç karnına spor yaparken dikkatli olunmalıdır. AÇ karnına yapılan spor sürecinde kan şekeri seviyesi düşmeye başlar. Kan şekerinin düşüşü ise baş dönmesi, halsizlik, titreme gibi sorunlara yol açar.

Açken yapılan egzersizlerde vücut, daha önceden depolanmış olan şeker, protein yağ, karbonhidrat gibi  değerli enerji kaynaklarını tüketir. Bu durumda direnç ve dayanıklılıkta düşüş meydana gelir.

Hafif egzersizleri gerçekleştirmek içim tok karına ihtiyacınız çok fazla olmayabilir. Fakat güç, direnç ve dayanıklılık gerektiren spor dalları ve egzersizlerde ise kişinin sindirim sistemine göre 1.30-2 saat öncesinde yemek yemesi verimli bir deneyim için önemlidir.

Nasıl Hızlı Kilo Verdirilir?

Hızlı kilo verme sürecinde, dengeli ve düzenli bir beslenme rutini benimsenmelidir. Öğüt atmamalı, özellikle hafif de olsa bir kahvaltı ile güne başlamalı ve ana öğünlerinizi ara öğünler ile desteklenmelidir

Bu süreçte yağ ve şeker oranı yüksek besinlerden kaçınmalı hızlı kilo verme amacı ile alkolden uzak durmalı ve bol miktarda su içmelidir. Hızlı kilo verme yöntemleri arasında bol sebze tüketimi de yer almaktadır. Meyvelerin içeriğinde bol miktarda fruktoz yani meyve şekeri bulunduğu için kontrollü olarak tüketilmelidir. Bu süreçte fiziksel olarak aktif olunmalı ve sağlıklı beslenme rutini uygun spor egzersizleri ile zenginleştirilmelidir.

Hızlı Kilo Vermek İçin En İyi Egzersizler

Hızlı Kilo Vermek İçin Egzersizler

Hızlı kilo verme sürecinde doğru egzersizlerin uygulanması ve bu süreçte aktif olunması kilo vermeyi hızlandırır. Hızlı kilo vermek için uygulanabilecek egzersizler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Crunch
  • Squat
  • Lying Leg Raise
  • İp atlama
  • Köprü hareketi
  • Superman Swimmer
  • Şınav  Duvarda şınav
  • Plank
  • Mountier climber

Sık Sorulan Sorular

Sabah aç karnına spor zayıflatır mı?

Sabah saatlerinde özellikle hızlı kilo verme amacı ile yapılan spor egzersizlerinde yağ yakımı gerçekleşir. Fakat vücutta direnç düşüklüğü, verimsizlik gibi olumsuz durumlar söz konusu olabilir.

Kilo vermek için spor ne zaman yapılmalı?

Spor yapmak için, kişinin kendisini en zinde hissettiği ve verim alacağı saatleri belirlemesi önemlidir.

Sabah aç karnına ne yağ yakar?

Fiziksel olarak egzersiz yapılmasa da açık havada yürüyüş ya da spor salonunda bisiklet vb. gibi aktiviteler yağ yakımını artırır.

Sonuç

Aç karnına spor yapmak hızlı kilo verme sürecinde sıklıkla uygulanmaktadır. Bu konuda pek çok çalışma yapılmış ve bu çalışmaların bir kısmı aç karna spor yapmanın verimli olduğundan söz ederken bir diğer kısmı ise verimli bir yöntem olmadığını ortaya koymaktadır.

Aç karnına egzersiz yapıldığında, vücut daha önceden depolanmış olan enerji kaynaklarını yakar. Bu durumda daha az direnç ve dayanıklılık durumu söz konusu olur.

Size özel hazırladığımız antrenman planları ile sağlığınızı ön planda tutuyoruz. Doğru planlama ile cinsiyetinize, yaşınıza, amacınıza ve fiziksel yapınıza uygun bir beslenme programı ve bir antrenman programı hazırlıyoruz. Program sırasında sorularınız ve merak ettiğiniz konularda kolaylıkla iletişime geçebilir ve aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz. Verimli bir deneyim yaşamanın yanı sıra hem zaman tasarrufu hem de enerji tasarrufu sağlarsınız. Ayrıca sağlığınızı riske atmadan amacınıza ulaşırsınız.